Νευρογνωστικές Παρεμβάσεις σε Παιδιά & Εφήβους με ΔΕΠ-Υ

Υπερήφανοι Συνεργάτες του Συνδέσμου ΔΕΠ-Υ Κύπρου
Τι είναι οι νευρογνωστικές παρεμβάσεις;
Οι νευρογνωστικές παρεμβάσεις είναι τεχνικές παρεμβάσεις σχεδιασμένες να ενισχύουν ή να τροποποιούν γνωστικές και εκτελεστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων προσαρμοστικών δεξιοτήτων. Οι νευρογνωστικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούμε στην κλινική μας άσκηση πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον υπολογιστή και το tablet. Αυτές οι παρεμβάσεις επιδιώκουν να βελτιώσουν τη νευρωνική λειτουργία και να προωθήσουν τη νευροπλαστικότητα — την ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται σχηματίζοντας νέες νευρωνικές συνδέσεις.
Τι είναι η νευροθεραπεία ή νευροανάδραση;
Η νευροθεραπεία ή νευροανάδραση, γνωστή και ως βιοανάδραση ηλεκτροεγκεφαλογραμμάτων (EEG), είναι μια μη παρεμβατική μέθοδος που στοχεύει στη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, η νευροανάδραση είναι μια δυναμική και προσαρμοστική διαδικασία εκπαίδευσης των λειτουργικών δεξιοτήτων του εγκεφάλου με στόχο την τροποποίηση της δραστηριότητάς του, όταν παρατηρούνται συγκεκριμένες αποκλίσεις από τη φυσιολογική του λειτουργία. Παρέχοντας άμεση ανατροφοδότηση για τα μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων, η νευροανάδραση ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να αναπτύξουν πιο βέλτιστη νευρωνική λειτουργία.
Πως η νευροθεραπεία σε παιδιά και εφήβους κοντά σας;
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας νευροθεραπείας – νευροανάδρασης, τοποθετούνται αισθητήρες στο κεφάλι του παιδιού / εφήβου για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής του δραστηριότητας. Στα παιδιά και τους εφήβους με ΔΕΠ-Υ, οι συνεδρίες νευροανάδρασης γίνονται μέσω διαδραστικών παιχνιδιών σε laptop ή iPad. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών, το παιδί / ο έφηβος επιλέγει το παιχνίδι που θέλει να παίξει. Συνολικά πρέπει να παίξει έναν συγκεκριμένο αριθμό παιχνιδιών ανά συνεδρία, ανάλογα με το εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης που έχει σχεδιαστεί για εκείνο / εκείνον. Το σύστημα EEG παρακολουθεί τα εγκεφαλικά κύματα του παιδιού / εφήβου καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Για το πρωτόκολλο της ΔΕΠΥ, συγκεκριμένα είδη εγκεφαλικών κυμάτων παρακολουθούνται προσεκτικά από το λογισμικό νευροανάδρασης. Τα επιθυμητά εγκεφαλικά κύματα ενισχύονται θετικά μέσω ανατροφοδότησης, ενθαρρύνοντας το παιδί να διατηρήσει αυτή την εγκεφαλική δραστηριότητα προκειμένου να συνεχίσει το παιχνίδι και να ‘το νικήσει’. Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο για το παιδί / τον έφηβο να επιδιώκει τη βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία μέσα από τη διασκέδαση και την αλληλεπίδραση με το παιχνίδι.
Επιπλέον, σε κάποιες συνεδρίες, το παιδί / ο έφηβος μπορεί να παρακολουθήσει ένα βίντεο ή να περιηγηθεί σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο υπό επίβλεψη. Μέσω της ανατροφοδότησης σε πραγματικό χρόνο, το λογισμικό προσαρμόζει τη φωτεινότητα και την ένταση του ήχου, δημιουργώντας ένα δυναμικό περιβάλλον που ανταποκρίνεται άμεσα στις εγκεφαλικές δραστηριότητες του παιδιού / εφήβου. Αυτή η άμεση προσαρμογή βοηθά το παιδί να κατανοήσει πώς οι σκέψεις και οι συγκεντρωμένες προσπάθειές του επηρεάζουν το περιβάλλον του παιχνιδιού, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά του για αυτορύθμιση και συγκέντρωση.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας νευροανάδρασης κοντά μας, ένας Εγγεγραμμένος Ψυχολόγος του τμήματος Ευνόησις παρακολουθεί τη διαδικασία και εμπλέκεται ενεργά. Ο Εγγεγραμμένος Ψυχολόγος προσφέρει τεχνικές ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού ή εφήβου, όπως σε μια τυπική δια του λόγου συνεδρία. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, τα παιδιά και οι έφηβοι διδάσκονται τεχνικές από τη γνωστική, τη συμπεριφορική, και τη γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία που αφορούν στη μείωση της συμπτωματολογίας της ΔΕΠ-Υ. Παρά το γεγονός ότι οι τεχνικές αυτές στοχεύουν στην τροποποίηση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, τα παιδιά και οι έφηβοι τις βιώνουν ως άμεση ανατροφοδότηση για την ολοκλήρωση και νίκη των παιχνιδιών. Σταδιακά, ο Εγγεγραμμένος Ψυχολόγος του τμήματος Ευνόησις βοηθά το παιδί ή τον έφηβο να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνικές σε άλλα περιβάλλοντα, όπως το σχολείο ή το σπίτι. Η συνεχής εξάσκηση μέσω της νευροανάδρασης καθιστά πιο εύκολη και γρήγορη την προσαρμογή του εγκεφάλου σε φυσιολογικά μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων.
Είναι η νευροθεραπεία επικίνδυνη για τα παιδιά και τους εφήβους;
Όχι. Η Νευροθεραπεία – Νευροανάδραση δεν αποτελεί παρεμβατική μέθοδο, καθώς δεν εκπέμπει ηλεκτρισμό ή κάποια άλλη μορφή ενέργειας στον εγκέφαλο του παιδιού / εφήβου και δεν προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο.
Λειτουργεί η νευροθεραπεία στα παιδιά και τους εφήβους;
Τα τελευταία χρόνια, η νευροθεραπεία – νευροανάδραση έχει αναδειχθεί ως μια υποσχόμενη παρέμβαση για τη διαχείριση της ΔΕΠ-Υ σε παιδιά και εφήβους.